Verner Panton – Modstandsmand og international anerkendt designer

22. januar 2022 Af boligans.dk Slukket

Verner Panton Flowerpot og spøjse plastikmøbler i farverige designs.

Den 13. februar i mellemkrigstidens 1926 kom et lille barn til verden. En dreng der skulle vokse sig stor og blive en af Danmarks – og i samtidens Europa – største møbel og lampedesignere.

Barnet fik navnet Verner Panton.

Den danske designer Verner Panton.

Verner Pantons designs var nyskabende på mange måder, men han var en stolt dansker og værnede om det danske – hvilket også gennemsyrer flere af hans designs. Så det lå næsten i kortene, at han skulle gå ind i den danske modstandsbevægelse, da tyskerne besatte landet. Han indgik i en deling i Bogense, som blandt andet havde den farlige opgave, at modtage nedkastede våben fra de allieredes fly.

Efter krigsen tog Verner sin ungdomsuddannelse på Odense Tekniske Skole, og efterfølgende læste han på Kunstakademiets Arkitektskole, hvorfra han fik sine papirer i 1951. Han blev i årene herefter ansat i den danske stjernearkitekt Arne Jacobsens tegnestue.

I første halvdel af 1950’erne tilbragte, den nu spirende danske designer, en årrække i flere europæiske lande. Inspirationsrejser gjorde ham mange erfaringer rigere, og han var nu godt rustet til at startet sin egen tegnstue op. Tegnestuen åbnede i 1955.

Tidsløse danske designikoner

Den nyåbnede tegnestue var kraftig inspireret af datidens nye materiale, plastik – og det primære fokus lå på design af møbler, belysning og rumdesign. Udover plastik blev der flittigt brugt stål og glasfiber til produkterne. Han slog for alvor igennem med designerstolen Panton Chair eller pantonstolen. Stolen blev lavet i ét stykke kunststof – dette kunne lade sig gøre gennem en revolutionerende teknik for datiden. Stolen produceres stadig i dag. Der benyttes dog ikke længere det skadelige stof glasfiber, men i stedet for benytter man polypropylen.

Af andre kendte designs kan nævnes Globelampen, Månelampen, Verner Panton Flowerpot og Panthella lampen.

Orange Panton stole i helstøbt plastmateriale.

Du kan finde mange af Verner Panton lamperne i Boligans varekatalog.

Herunder findes et udvalg af de populære Globe klassikere fra Verpan: