guide til lampe opsætning

Guide til lys og lamper i hjemmet

23. januar 2022 Af boligans.dk Slukket

En ny flot lampe over spisebordet, eller en standerlampe ved sofagruppen kan skabe en helt ny identitet og fornyelse af rummet. Det kan give det samlede udtryk et spark opad.

Men hvis opsætningen og placeringen af lampen ikke sidder lige i skabet, så kan det nemt have den modsatte effekt – både rent visuelt, men i særdeleshed funktionelt.

Vi starter op ved husets epicenter – spisebordet. Det er her mange hyggelige timer tilbringes. Her man vender dagens bedrifter og kan snakke uforstyrret af blinkende smartphones og et tændt fjernsyn. Alting til sin tid.

Det er vigtigt med at godt lys over spisebordet. Candle light stemningen gemmer vi til særlige stunder – nu snakker vi hverdag. Og her anbefaler vi, at man kan se, hvad man kommer i munden.

Derfor skal man finde sig en lampe eller to som giver et godt klart lys – uden at være blændende. Flere af vores designikoner som f.eks. PH lampen er udformet, så man ikke bliver blændet uanset øjets vinkel på lamperne. Vær dog opmærksom på, at nogle af disse designlamper desværre godt kan give et mindre lyst spisebord af samme grund.

Vi anbefaler en lampe for hver 1-1,5 meter spisebord. Har du et spisebord på f.eks. 2,30 meter langt, så vil vi sætte to lamper op – og gerne fordelt ligevægtigt horisontalt.

Som tommelfingerregel anbefales det, at lamper hænger mellem 55 og 70 centimeter over bordoverfladen – alt efter størrelsen af lamperne. En større lampe må gerne hænge lidt længere nede end en lille lampe.

Lampe over sofabord

Sofaen i stuen er stedet hvor man læner sig tilbage, når dagens gøremål er overstået og man har tid til at slappe lidt af. Stemningen må gerne være afdæmpet og roligt. Dette skal også afspejle sig i valg af lys og lampens placering ved sofaen.

Om vi vil det eller ej, så spiller fjernsynet for de fleste en central rolle i denne del af huset. Vi er således nødt til at have dette med i bagtankerne, når vi skal vælge lys og i særdeleshed placering.

Lampen over stuebordet må gerne hænge lidt højere over bordoverfladen end tilfældet er ved spisebordet. Vi arbejder ud fra 70-80 cm over bordet. Hvis man har valgt en stor lampe, som f.eks. Verner Pantons Globe, så er det en god idé at hænge den lidt højt. Mindre lamper kan typisk klare, at hænge lidt lavere – vær dog stadig opmærksom på fjernsynets placering, og hvor dybt du sidder i din sofa.

En god feature på sofabordslampen kunne være muligheden for at sænke lyset. Dette skaber både en hyggelig aftenstemning og mindsker risikoen for genskær i fjernsynet.